Mine samlede vindigte – med forord

Jeg elsker vinanmeldelser.

Ikke så meget for vinen, jeg har ikke finans eller -esse til at sætte pris på andet end om vinen har kostet over 50 kroner, nej, jeg holder af vinanmeldelser, fordi sproget i vinanmeldelser føles som at træde ind i et eksotisk drivhus og blive mødt af et virvar af planter, ædelstene og overraskende brugsprodukter man aldrig har set kombineret før.

Jeg holder af vinanmeldelser, fordi det er det tætteste brugsjournalistik nu om dage kan komme på poesi (for de andre anmeldelser er oftest skrevet af fagfolk og debattører, og deres tekster har andre kvaliteter end lyriske) og fordi det virker dybt nødvendigt og tilgiveligt at benytte sig at store billeder og dyre ord, hvis man på tilstrækkeligvis skal beskrive de notorisk svært beskrivelige smagsoplevelser.

I virkeligheden ville jeg ønske at flere ting i verden var som vinanmeldelser, spækket med fraser om “gule stenfrugter”, “have af granit” og “åbne munde”. Der er et anakronistisk drama i vinanmeldelsen, en enkelt, ædel mand (vinanmeldere er ofte mænd) kun bevæbnet med et arsenal af esoteriske udtryk, der kæmper mod et dybrødt hav af væske, for at bringe os, læserne, en troværdig og brugbar anbefaling.

Der er et skær af noblesse oblige over foretagendet – og derudover, skal de have, er de tit velskrevne og underholdende, men på en lidt altmodisch måde. Som poesi var det i 1800-tallet eller, måske nærmere, som poesi var det i 1980’erne; jeg ser Strunges skygge i vinanmeldelsen.

Jeg er måske også en atypisk læser – som sagt aner jeg intet om vin, men i et par år var det en af mine faste arbejdsopgaver at sætte Berlingskes vinanmeldelser op til digital publikation, altså formatere teksten, indsætte antallet af stjerner og finde billeder af den pågældende vin.

Og jeg endte med, langsomt og uden helt at vide hvorfor, at forelske mig i sproget i anmeldelserne. Og som de fleste forelskede mennesker blev jeg lidt besat. Jeg blev så besat at jeg begyndte at samle de smukkeste eller mest interessante passager fra anmeldelserne. Og så satte jeg dem sammen igen (hvad gør mig til en lidt afsporet Doktor Frankenstein i denne metafor, men lad os ikke dvæle ved det) så de faktisk lignede det, jeg syntes det var: Poesi.

Det var aldrig tanken at jeg ville gøre nar af hverken anmelderne eller teksten – det er nærmere en slags imiterende tilbedelse på afstand. Med tiden er der kommet et sæt dogmer i stand:

Digtets titel er taget fra vinanmeldelsens rubrik (men de første har ikke titler)
Hver strofe består kun af brudstykker af anmeldelsen af en enkelt flaske vin
Ordene optræder i den rækkefølge de også gør i anmeldelsen

Det er blevet til mange vindigte med tiden, og her er de samlet.

24. maj

Stilistisk enkel
Chilensk mainstream
et lille tørhedsbid

En bagkant af græs –
Slank og rank i munden
Oceaner af granit

Peber, brombær, lakrids!
Noget jammy
hidsig i syren

ikke den bedste kombi
Meny
Ret spansk i stil

endimensional
Mere interessant end god

Frugtig italiener
– eksempelvis pasta!

30. maj 2018:

Umiddelbart lidt tam
Nærmest hysterisk næse
peberduftende profil

God saftighed i munden
Kravler lige

Smager som lille
og nogen udvikling

Frugten er småfed
grape og svedig armhule
Til den elegante side

Kød og røg med nogen tyngde
Man fornemmer en vis alder

6. juni 2018

nærmest skrigende og skinger
æble i næsen
ikke videre dyb

Hø, halm, vitaminpiller
bagkant af chokolade

Ikke megen krop:
oliven, ymer, kærnemælk

indslag af stald
god ekstraktion

17. juni 2018

Mørk sag
lettere kogt
Ligner en støvet version

mega ribena og lidt kaffe

Frankrigs formentlig varmeste omgivelser
ung og rå

svin fra grillen
p.t. domineret
Fint og prisfornuftigt

Reduktiv og let pruttet
animalsk frugt

Monstrøst læskende
ren saft uden en kant
Ekstremt let (11 pct.)

20. juni 2018

grenet
mørke
svovl

Ikke stor, men drikker godt!
Velstruktureret

livlig syre
slagkraft
frugtsødme

flæsket
endimensional
ultrablød

Kongen af Danmark
hæfteplaster
ristet brød

Man får, hvad man betaler for

29. juni 2018

Ung sprød
fuldt åben næse
inklusive
søde majs

Fed
Eksotisk bolsjeagtig
finish

brunt skær
svampe
underskov
tobak
flødekaramel

Spegepølseagtige
noter
uden petroleum

umiddelbart
ikke noget træ
at spore

Næppe druer fra Côte d’Or
kan med fordel gemmes et år

10. juli 2018

Smager billigt,
hvad den også er

juicy på den fede måde
støvet landevej
Struktureret

en lille
puddersukkeragtig
sødme

topper
ikke
den indtagende næse

anæmisk i munden
ekstrakt-rigdom
lidt lukket

Oceaner af slagkraftigt solbær
(på kanten til Ribena)

nydelig
garvesyre

syre-attack!

afslutningen
virker en anelse tilsat

129 kr. v. 6 flasker

søde kirsebær,
blommesten og
en kant medicinskab

Fire store stjerner.

24. juli 2018
Titel: På tyske syretrip

svovlet
aftager

tid
i
glasset

grønne grene

Likorøs
svedskeblommeagtig

afslutningen

krudt
skaldyr
overdøver
tropefrugt
og kridt

ligger sindssygt godt
så er prisen rigtig god

benet
uden den store substans

Helt vidunderlig
et lille snift
af
begyndende petroleum

Fed
rig
bagkant

Flæskekød
Slank og rank
dominerer

et spørgsmål om tid!

pivfriske hindbær
opstrammende
garvesyre

Trods den store sødme
men dog
ikke

11. august 2018
Titel: RÆDSEL

Lys
transparent
anonym

Et strejf af
letløbende
Røget
candyfloss
klistret børnefødselsdag

studentergilde

Transcenderer alle
mine tidligere erfaringer

grøn
dybde

Gammeldags
billig
amerikansk

oceaner af
kokos
og lakridskonfekt

svedskeblomme, cedertræ
tobak

vi vakler
men lander
på kanten
til det aggressive

Man må håbe
det bliver bedre med
lidt tid

Først kamfer
så hæfteplaster
så urkraft

en lille oxidativ
tone

31. august 2018
Titel: Glasset i stumper og stykker

Rabarber

Forkølet
spinkel
andet end farven

ordinær
til en ordinær pris

Ultra
en kant af champignon
En vellavet crowdpleaser
på toppen

Græs
asparges
aggressiv
som
man ofte
er

Pink Flamingo
Domaines
du
Sable

Lys
vandig
tørhed
for dør.

finalen

teblade

våd kelim
petroleum
kridtet

diskret
anonym
fætter
nedfaldne æbler
blommesmat

vanvittigt dyb

Vidunderlig
En kvart blomstermark af hvide tulipaner
syrlige drops

7. september 2018
Titel: EUROPA

karamelliseret træ

varme
Den kraftfulde sort
mørk 
og
lukket
af
et par år i kælderen

Lysere
drik-let
lav pris

Krydret
et touch af
valuta

Ekstremt ung
formentlig
Her er ikke
normalt
men til gengæld melon

Mørk, mørk sag
opulent
én masse
drøj
Hansen

moderne
kant
resolut
om gummerne

de mange billige kooperativversioner
man møder
i supermarkedet.
Sjov

(i underskud af ilt)
krudtet
tødt æble (oxidation).
udmærket

ikke noget træ
at spore

Igen
tyk og fed
i skikkelse af bl.a. vanilje
Tyk, rund og blød

Jeg er normalt fan
men her spiller den
igen
den mørke frugt

21. september
Titel: DROP

Typisk
Meget ung
let mund

Mørk
meget træ

lakrids
animalsk

bl.a. peber
saft
kraft
Erik Sørensen

Fedmefuld
rig frugt (gule stenfrugter
og æble)
ristet sesam

Begrænset

eukalyptus
markant vægt
hed finish,
15,5% !

fuldstændig domineret
fra brutal fadlagring
valnødder

solbær-brombærfrugt
behersket
nem at drikke
nu.

æblegrød

sexet
underskov
violer
indslag af stilke.
Køb den i stedet

profil
ubesmittet
supersaftig

placeret et sted midt mellem modernitet og klassicisme
Her er
blåbærfrugt
men
balsamiske noter
I det hele taget
Tørret
stald

Fin længde

2. oktober 2018
TITEL: en schweizerkniv

tropejuice
Ikke så tosset!

cykelgummi
bitre teblade
et afkog af rabarber
uinspirerende

bedre,
sidste gang

ølgær
eftersmag

Reduceret næse
skyldes for tidlig aftapning
skruelåg
kant
alkohol

frisk æbleskræl og terpentin
spanier
livlig frugt

bolledej
høj genkøbsfaktor

Strutter
Dyb, powerfuld
næsten oversøisk

pivfriske æbler
vådt badeforhæng
– på den fede måde

helt rigtigt i munden.

Masser af juicy frugt
Hiver lige en femmer hjem.

20. oktober 2018
Titel: De nye kultvine

i form af hyld,
græs og eksotisk frugt

Ekstremt ung
Koldgæret stil
svært at genkende

Frugten er fint mørk
et urtet element
samt kærnemælk
og lakrids.
Halvstram mund

småkogt frugt
Bulderbasse med lettere
hed mund

en federe
og rigere
udgave af fætteren

hindbærfrugt
behersket træ
medium tyngde
Fire og en halv stjerne

Ikke de store dybder her.

intet synligt træ
På en gang blød og syrlig
Kravler lige

lader sig dog genkende
Meget behersket
blød

en del mere koncentration end foregående
fede gule majs

Tager
på trods af
den feminine fremtoning
godt fat om gummerne
en vis tyngde
varme

ikke den største årgang
svesker og endda trøffel
prisen fejler ikke noget

24. oktober 2018
Titel: Frikadelleskubber fra Spanien

Tørt træ
røde bær
i
både
næse og mund
Lille,
tam
og smal

vanilje, gas og orangeskal

grøn peber i lange baner
Urtet
Overrasker ikke.

Mørke oliven, lidt blomstersæbe
spanier med god karakter.

en anelse udtørrende

En rigtig vaniljebørste
med tonsvis af kokos,
flæskekød

et viff af æblekerne og støv
I smagen spores
fadtørhed

friske kirsebær
Smeltende blød
en catwalkmodel.
Bravo!

Cedertræ, solbær, blyant og grafit.
flot integreret
Fire store.

koncentreret fætter
den tørre kirsebærsten

man finder strejf af jordbær
hvor vinen kommer fra
men den smager nu godt.

3. november 2018
Titel: BERLINGSKE FORNYER VINTESTEN

lagret på stål
de industrielle
penetrerende syre
anbefalelsesværdig til prisen

alle rødvine uanset druetype fra Chile
Her er sort frugt, peber,
røg og velhængt kød
Munden er saftig.

Meget spansk
som desværre ødelægger
indtrykket

teknisk, neutral stil
Rund og småfed

(blandet kogt kød)
Trækker lige netop
fire stjerner.

Granatrød i glasset.
klassiske nebbiolonoter
kamfer
lakrids
tørret frugt og læder

Særdeles typisk
mørk
– for ikke at sige sort –
chunky frugt
kærnemælk
så spis brød
til

børnefødselsdag

Jeg har sagt det
flere gange før:
Hvis man ikke har råd
skovbær,
underskov, fløjl,
viol, lakrids
og et krydret snert af peber
det ville være dumt
at gemme
til katten

rigtig god lammevin

Men det er sket før

Vil
være sjovere
om nogle år.

Det var alt. Se i øvrigt disse mekanisk generede og evige digte: Individ i Fællesskab. 
Foto øverst: Roberta Sorge on Unsplash

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *